Odling och djurliv

Vardagsekologi

Bra översikt av vad man bör tänka på med praktiskt tips för hela året.

Bevattning  

Att vattna - när var hur?

Gödning och växtskydd

  • Som miljödiplomerad förening är vi sedan många år förbjudna att använda konstgödsel. Mer om Miljödiplomeringen här på Koloniträdgårdsförbundet. 
  • Koloniträdgårdsförbundets rekommendationer om ekologisk gödsling och växtskydd här.
  • Guldvatten innebär utspätt urin och har testats framgångsrikt. Här följer testresutatet. Det bör givetvis användas på jorden runt planta och inte bevattna aktuella grödor och ätbara delar direkt.
  • Se även nedan om skapa eget gödningsvatten under "Älska ditt ogräs"-rubriken. 

Odla bär 

  • Skapa avläggare/föröka t ex vinbär, gör så här:
    "Avläggare: Så kallade avläggare är en enkel metod för att få fler bär- och prydnadsbuskar. Det finns flera sätt. Ett är att kupa upp jord runt busken så att nedre delen av grenarna kommer under jord. Så småningom bildas rötter på den bit som finns under jord (passar svarta vinbär eller klängväxter som kaprifol och klematis).
    Ett annat sätt är att tvinga ner en bit av en gren till jordytan. Förankra grenen vid jorden med en grenklyka.
    Skotta över jord. För att skynda på rotningen kan man skära ett litet hack på undersidan av den böjda grenen, där den ligger an mot jorden. Vattna. Efter ca 6 veckor brukar det gå att se rötter, men ibland dröjer det ett helt år. Skär loss den nya plantan och placera i en kruka eller där den ska stå i rabatten.". Källa: Koloniträdgårdsförbundet

Älska ditt ogräs - det är källan till bättre odling och jordkvalitet

  • Bara genom att titta på vilka växter som växter vilt i din trädgård så kan du lära dig en hel del. Titta-ogrästestet
  • Bra "ogräs" som är ypperliga för gröngödsling: Uppländsk vallört, nässlor, kirskål och åkerfräken. Gör så här: lägg växterna i ett vattenbad och låt dra några dagar till det börjar luktar illa. Späd med ca tio (10) delar helst regnvatten och vattna växter som behöver näringstillskott. På detta vis skapar du eget gödningsvatten i säsong som innehåller kalium (vallört) och kväve och viktiga mineraler och spårämnen (övriga) som man annars måste köpa i handeln eller tillföra som gödsel. Häll till sist ut växtsörjan över plantor som behöver en extra skjuts, t ex tomater, pumpa, squash och låt de brytas ner över tid (ev täckt av lite mer väldoftande gräsklipp). Stå ut med lite illalukt, dina växter kommer må bättre, ge större avkastning, stå starkare och leva längre. Se även PDF här från Jordbruksverket om ekologiska gödningsmedel 2016. 

Vilka växter trivs eller inte trivs med varandra?
Information från Odla ihop om samodling.

Odla rätt tomater - förläng livet och öka hälsan och orken


I ett reportage i programmet Matens Pris som kan lyssnas på (30 minuter) eller läsa här på Sveriges Radio den 18 januari 2016 framgår vad vi som odlat trott oss veta länge, men som blir tydligt när man skördat och ätit egenodlade grödor som tomater. Så vad väntar du på? Låt 2022 bli ditt hälsosammaste och bästa år för tomater. Samma program har även en bra kort guide här (PDF) på temat att färgade grönsaker och nyttigheter som lykopen och fytokemer som sitter främst i skalet. 

Mördarsnigeln


Tyvärr har vi också drabbats av den s k mördarsnigeln. Om du inte sett så många sniglar på din lott har du ändå kanske noterat en del skadeverksamhet i form av uppätna delar och ibland helt förstörda plantor Sniglarna är mest aktiva efter skymningen, vilket gör kvällsräder för att samla, spetta, mosa dem och slänga dem helst långt ifrån området på t ex en asfaltsväg (eftersom de kan innehålla ägg). Läs om andra sätt att bekämpa sniglarna på sidan Fritidsodlingens Riksorganisation (FOR) om snigelbekämpning.

Gör en flugfälla för varmkomposten


Om man har problem med bananflugor i varmkomposten kan man enkelt tillverka en billig och väldigt effektiv flugfälla.

Gör så här:

  1. Leta upp en tom syltburk
  2. Häll i en del vitvinsvinäger och en del sirap eller honung
  3. Häll i några droppar diskmedel

Flugfällan är klar! Observera att diskmedlet är viktigt. Det tar bort ytspänningen på vätskan och gör så att flugorna trillar under ytan och drunknar. Flugfällan placerar du nere i ett hörn av varmkomposten. Matavfall kan du sedan placera runt om och sedan flytta flugfällan efter någon vecka. Sätt på locket på komposten. Flugfällan är väldigt effektiv och efter bara några dagar kan flera hundra bananflugor ligga i den om du har mycket flugor. Byt ut flugfälleblandningen med jämna mellanrum om den är full av flugor eller vätskan börjar torka ut. Tipset kommer från denna sida på Right-info-now och den funkar precis lika bra för att ta död på bananflugor inomhus.


Biodlingen

Ðorði, en av våra odlare, ägnar sig åt biodling i vårt koloniområde. Vi bjuder bina på rikligt med nektar och dom bjuder oss på god honung.

Biodlingen är viktig både för honungsproduktionen och för binas pollinering av fruktträd, bär, buskar och olika jordbruksgrödor. Genom bins och andra pollinerande djurs pollination av grödor och framför allt av vilda växter har de en oerhört viktig roll för att stödja ekosystemen och deras funktioner.

Läs mer här

Gör ett humlebo

Inom ramen för miljödiplomeringen har vi anlagt humlebon på ängen. Så här kan du själv göra ett humlebo:

  • Tag en blomkruka av lera som är ca 15 cm vid. Se till att det finns ett hål i botten av krukan.
  • Gräv ett hål i marken och placera krukan upp-och-ner. Det är bra om platsen är solig och skyddad, gärna med högt gräs omkring.
  • Fyll krukan till hälften med bomaterial, t ex gamla sork- eller musbon. Löst packat hö eller spån går också bra. Man kan be att få spån från en zooaffär som legat i musburarna och som luktar mus.
  • Ställ ner krukan i hålet och packa jord omkring. Lägg några stenar ovanpå som skydd för regn.

 

Kontakt:

[email protected]

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)