Aktuellt

Uthyrningsläget 2019

Alla lotter är uthyrda för säsongen 2019. Kontakta styrelsen här om du är intresserad av att ställa dig i vår lottkö. I vårt urval av de som erbjuds odla prioriterar vi odlare med tidigare erfarenhet och kommuninvånare i Danderyds kommun. Det senare betyder däremot inte att det behöver vara svårt att få odla hos oss för de som bor i andra kommuner. Uppskattningsvis en tredjedel av våra odlare bor i andra kommuner. Det viktigaste är att man inser att det tar mycket tid att odla upp 100 respektive 50 kvm.

Välkommen med din ansökan! 

Följ vår Facebookgrupp för fler uppdateringar, nyheter, foton och liknande.  

 

2016

Den 24 september 2016 var det premiär för Danderyds första skördefest i samarbete med Lillkalmars (LOF) och Lärkängens odlingsföreningar. Det ska ske vartannat år på respektive förening. 2018 är det planerat ske på LOF och 2017 års version planeras den 16 september på Lärkängen.

Det blev ett lyckat arrangemang. Ca 200 personer kom och, guidades runt, lyssnade till och instruerades i äppelträdbeskäring, tittade på de 6 träd som planterades, trivdes, åt, fikade, handlade av biodlarföreningen, Lärkängen och oss och pratade med kommunens representanter m m. Det hade affischerats och annonserats i kommunens tidning DanderydsNytt, Mitt i Danderyd gjorde ett stort reportage och en notis, Koloniträdgårdsförbundets tidning skrev om det och intervjuade också ordförande Mårten Thorslund i nr 1 2017.


2015

December

Årets snö kom först under sista årets sista vecka på våra breddgrader. Året 2015 har därmed gått till historien som det varmaste åre i modern tid. Igen. Bra om man gillar odling. Obra om man ogillar klimatförändringar. Tudelade känslor. 

Oktober/November

I år bjöds det igen på förlängd höst. Efter en regning sommar var hösten mer normal, bara lite varmare och längre. Årets två sista styrelsemöten avhandlas och året börjar summeras både som odlare och styrelsemedlemmar. 

Augusti/September

Arbetsdagar, föreläsningar (Björn Bergman om mjölksyrning, Christian Odberger om permakultur), skördefest och grillfest avlöser varandra. Allt är mycket uppskattat av medlemmarna. Från Årets skördefest kan rapporteras att:

  • De nya stadgarna klubbades igenom på extrastämman.
  • Året lott tilldelade Anna Björklund, lott 51 B, med motiveringen att hon är flitig, duktig och är ett föredöme.
  • Vinnare av Årets rotfrukt (rödbeta) gick till Roland Rydmark, lott 46 och
  • Årets grönsak (spetskål) gick till Mårten Thorslund, lott 9.

Juli

I juli blir det mer sommar men det regnar en hel del och fortsätter vara en relativ sval sommar.

Maj/Juni

Våren verkar först normal, jackor och mössor är undanlagda och säsongen i full gång, med mycket flit och arbete på lotterna. Men i slutet av maj tappar våren fäste och in i juni regnar det mest och är riktigt kylslaget. Säsongen kommer av sig.
De gamla svartvinbärsbuskarna grävdes upp med gemensam och maskinell kraft och nya buskar som beställts gemensamt och levererats bytts ut till mer motståndskraftiga sorter efter de kvalsterangrepp som drabbat föreningen och beskrivs under fliken Odling.

Mars/April

Våren kom relativt tidigt i år och i mitten av mars var det helt snöfritt och tjälen började släppa sitt grepp så sakteliga. 
Trädgårdsmässan (subventionerat inträde för oss som är medlemmar av Koloniträdgårdsförbundet, med kupong i tidningen Koloni).
Vi har många som står i kö för att få chans att börja odla och såhär års håller vi som bäst på att fördelar de sista lotterna. 
Förodlade tomatplantor, chili och annat en bra bit på väg upp inomhus men även en del grödor på lotterna börjar visa sig.

Januari/Februari

Vintern höll i sig med ganska stabilt snötäcke en bit in i februari. För oss som förodlar börjar nu säsongen på allvar förutsatt att man har extra växtbelysning och värmematta.

 

2014

Augusti/September

Odlingsprakt, den gemensamma skördefesten den 31/8, och arbetsdagar har avlöst varandra. Väl utfört arbete och tack för allas gemensamma insatser. Sista arbetsdagen för året var 21/9.

Den 13/9 var både Naturskyddsföreniningen i Danderyd och Östra regionens (Koloniträdgårdsförbundet) odlarskola (som vår utsända, Mårten, lott #9, deltar i) på studiebesök på LOF. Denna uppmärksamhet kommer från vårt miljöarbete och hur vi verkar för biologisk mångfald tack vare Dordis bin, miljödiplomeringen och att vi utsågs till Årets förening i Östra regionen 2013 mm. Vill du delta i Miljögruppen, hör av dig till Mårten. Se och följ också vår Facebookgrupp för mer detaljer. 

Juni/Juli

Regnet kom till slut med besked och odlingslyckan med det även om det kanske var lite väl blött för vissa grödor. För de som väntat på regnet hoppas vi att ni har bra kärl och uppsamlingssytem som för vattnet nu och att ni skaffar er sådana framöver. Regnvatten är det bästa vattnet för odlingarna och det mest ekologiska sättet att vattna. Mindre versioner på svarta "platstbadkar" (avsedda för vatten för hästar) finns att köpa t ex på husdjursaffären MyOne t ex i Enebyängen. 

Svartvinbärsbuskarna har blivit något av ett problembarn för de allra flesta med väldigt lite bär, vi kan konstatera att många drabbats av kvalster och vi har inte fått bukt med det. Se separat inlägg om två sorter av härdiga vinbärsbuskar under fliken Odling som vi rekommenderar om man vill byta sin gamla buske. 

Maj

Den varma våren och försommaren har fortsatt och varit till fördel för odlingarna.

Mars

Vädret är verkligen upp och ner. Ena dagen varmt, nästa snö. Hoppas våra vårblommor inte blir alltför stressade.
Vi håller nu på att delar ut lediga odlingslotter till de som stått i vår lottkö. 

Januari

Undrar hur det går med vitlöken och alla andra lökar som tittat upp nu när vi fått snö?
Gräset är grönt, vitlöken har börjat titta upp, talgoxen sjunger på sin vårsång
- var är vintern?

Oktober

Nu skördar vi de sista grönsakerna för säsongen. Vi höstgräver, sätter vitlök, blomsterlökar, delar en och annan perenn med varandra. Vissa lägger på gödsel och barkmull inför nästa års odling. Vi städar upp på våra lotter, sätter undan verktygen och gör klart för vintern. Sen får vi sitta hemma och minnas den varma och sköna sommaren - och äta av allt det goda vi odlat.

September

Den 1 september hade vi vår årliga Odlingstävling och Skördefest.
I år tävlade vi om Årets grönsak, Årets rotfrukt, Årets uppstickare, Årets lott och Årets blomsterprakt.

img-5535.jpg

Årets grönsak - stolt odlare med sina bönor från Azerbaijan.

img-5526.jpg

Årets rotfrukt - ett knippe med fina rotfrukter. 

p1000576.jpg

Årets uppstickare. Motiveringen löd: "Med stort engagemang och hårt arbete. Det finns många olika sätt att odla. 
Nytänkande samt arbetsbesparande att odla bara där man vill det ska växa, för vem tycker om att plocka ogräs. En lott utan gräsgångar är också en ny variant." 
Bilden är från försommaren innan all växtlighet kommit igång. Gångarna är täckt med svart väv mot ogräset.

gronsaker.jpg

Årets lott. Motiverigen löd: "För ett energiskt arbete med sina lotter som alltid prunkar i grönska och vackra blommor. Även ett hedersomnämnande för sina bikupor med duktiga bin som bidragit stort till föreningens miljöcertifiering och dessutom ser till att pollinera både våra och grannskapets bärbuskar och fruktträd. För att inte tala om den fina, goda honungen".
Bilden är från försommaren innan all växtlighet kommit igång. Här ser man de prydliga raderna och squashen som börjat blomma.

 p1000653.jpg

Årets blomsterprakt. Motiveringen löd: "Med mycket blommor som ständigt förändras i from och färg utspritt under hela odlarsäsongen blir det en spännande promenad förbi lotten. Delat generöst med sig av både kunskap och perenner som breder ut sig."

 

Augusti

På lördag den 17 augusti har vi den årliga grillfesten. Vi börjarkl 17.00 och håller på så länge vi orkar. Var och en tar med sig det man vill äta och dricka. Vi står för grillarna. 

Nu har vår odlingsförening blivit miljödiplomerad!


Tisdagen den 18 juni var Solveig Sidblad från Koloniträdgårdsförbundet ut till vårt koloniområde för att göra en inventering och bedömning av nivå till vår ansökan om miljödiplomering. Hon inventerade bl a hur många som komposterar på egna lotter samt såg över vår gemensamma kompost.
 
Komposter kan se ut på många olika sätt. Den här odlaren har sin i en tunna.

sidbladh.jpg

På odlingstävlingen har vi fem olika grenar: Årets rotfrukt, Årets grönsak, Årets blomsterprakt, Årets lott och Årets uppstickare. Priser delas ut. Vi bjuder på förtäring.

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)